Η πόλη Fujikawaguchiko στην Ιαπωνία φαίνεται πως έχει χορτάσει από τουρίστες σε σημείο που δε θέλει άλλους πλέον αναζητώντας τρόπο να τους αποθαρρύνει να την επισκέπτονται.

Ούσα γνωστή για μια σειρά γραφικών φωτογραφικών σημείων που προσφέρουν μια σχεδόν τέλεια λήψη από το εμβληματικό όρος Φούτζι της Ιαπωνίας, η Fujikawaguchiko ξεκίνησε να κατασκευάζει μια μεγάλη μαύρη οθόνη σε ένα τμήμα ενός πεζοδρομίου για να εμποδίσει τη θέα στο βουνό. Ο λόγος; Η κακή συμπεριφορά ξένων τουριστών.

“Το Kawaguchiko είναι μια πόλη χτισμένη στον τουρισμό και καλωσορίζω πολλούς επισκέπτες, και η πόλη τους καλωσορίζει επίσης, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα σχετικά με τους τρόπους τους που είναι ανησυχητικά”, δήλωσε η Michie Motomochi, ιδιοκτήτρια ενός καφέ που σερβίρει ιαπωνικά γλυκά “ohagi”, κοντά στο φωτογραφικό σημείο που θα αποκλειστεί σύντομα.

Η Motomochi ανέφερε τα σκουπίδια, την πολυσύχναστη κυκλοφορία στο δρόμο, την αγνόηση των φωτεινών σηματοδοτών, την καταπάτηση σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, μεταξύ άλλων. 

Η γειτονιά της έγινε ξαφνικά δημοφιλές σημείο πριν από περίπου δύο χρόνια,  μετά από μια φωτογραφία που τραβήχτηκε σε μια συγκεκριμένη γωνία που δείχνει το όρος Φούτζι στο βάθος και προκάλεσε αίσθηση στα social media γνωστή ως «Mt. Fuji Lawson», λένε οι αξιωματούχοι της πόλης.

Οι ξένοι τουρίστες έχουν από τότε συνωστιστεί στη μικρή περιοχή, προκαλώντας ένα κύμα ανησυχιών και παραπόνων από τους κατοίκους για επισκέπτες που μπλοκάρουν το στενό πεζοδρόμιο, βγάζουν φωτογραφίες στον πολυσύχναστο δρόμο ή περπατούν σε ακίνητα των γειτόνων.

Η πόλη έχει δοκιμάσει κι άλλες μεθόδους για να περιορίσει τα προβλήματα όπως πινακίδες που παροτρύνουν τους επισκέπτες να μην τρέχουν στο δρόμο και να χρησιμοποιούν την καθορισμένη διάβαση πεζών γραμμένες στα Αγγλικά, Κινέζικα, Ταϊλανδέζικα και Κορεάτικα ενώ ακόμη προσέλαβαν και έναν φύλακα για να ελέγχει το πλήθος. Κανένα μέτρο δεν λειτούργησε και έτσι πήραν την απόφαση της γιγαντοοθόνης.