Δικαστήριο στο Βέλγιο αθώωσε έναν άνδρα που κατηγορήθηκε για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αφού ο δικηγόρος του εξήγησε πώς μια σπάνια μεταβολική πάθηση κάνει το σώμα του πελάτη του να παράγει αλκοόλ.

Η δικογραφία σε βάρος του 40χρονου άνδρα απορρίφθηκε καθώς απέδειξε στο δικαστήριο ότι πάσχει από μια πάθηση που ονομάζεται «Σύνδρομο Auto-Βrewery».

Χαρακτηρίζεται από την ενδογενή παραγωγή αλκοόλ και η πάθηση συνήθως εμφανίζεται στην αρχή με σημάδια δηλητηρίασης από το αλκοόλ, ασταθές βάδισμα, μπερδεμένη ομιλία, γαστρεντερική δυσφορία και κατάσταση σύγχυσης.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στον άνδρα επιβλήθηκε για πρώτη φορά πρόστιμο από την αστυνομία το 2019 και για δεύτερη φορά τον Απρίλιο του 2022.

Η δικηγόρος του, Anse Ghesquiere, δήλωσε στο Reuters ότι κατά «μία ακόμη ατυχή σύμπτωση» ο πελάτης της εργάζεται σε… ζυθοποιείο, ωστόσο τρεις διαφορετικοί γιατροί που τον εξέτασαν, επιβεβαίωσαν όλοι ότι πάσχει από το σπάνιο σύνδρομο.

Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δικαστής τόνισε στην ετυμηγορία του πως ο κατηγορούμενος δεν παρουσίασε συμπτώματα μέθης, αλλά είχε μόνο ποσοστό αλκοόλ κατά το αλκοτέστ.

Η Lisa Florin, κλινική βιολόγος στο βελγικό νοσοκομείο AZ Sint-Lucas, εξήγησε ότι τα άτομα με την πάθηση παράγουν τον ίδιο τύπο αλκοόλ με αυτόν που υπάρχει στα αλκοολούχα ποτά, αλλά γενικά αισθάνονται λιγότερο τις επιπτώσεις του.