Είναι τρεις φίλοι οι οποίοι κάθονται στη σειρά, ο ένας πίσω από τον άλλο με αποτέλεσμα να βλέπει καθένας από αυτούς μόνο εκείνους που κάθονται μπροστά του. Από ένα κουτί που έχουμε με 3 κόκκινα και 2 μαύρα καπέλα (συνολικά 5) έχουμε πάρει τυχαία 3 καπέλα και τα έχουμε φορέσει στους 3 ανθρώπους (Ένα για τον καθένα).

Όταν τους ρωτάμε να μας πουν τι χρώμα καπέλο φοράει ο καθένας, μας λένε:

Ο 3ος λέει: Με αυτά που βλέπω δεν ξέρω τι χρώμα καπέλο φοράω.

Ο 2ος λέει: Με αυτά που βλέπω και με αυτά που ακούω δεν ξέρω τι χρώμα καπέλο φοράω.

Ο 1ος λέει: Με αυτά που ακούω ξέρω τι χρώμα καπέλο φοράω.

Τι χρώμα καπέλο φοράει ο πρώτος;

(Πρώτος είναι αυτός που έχει τους άλλους δύο πίσω του). Η απάντηση παρακάτω…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Η απάντηση

Ο 3ος θα μπορούσε να βρει με σιγουριά το χρώμα του καπέλου του, μόνο στην περίπτωση που και οι δυο μπροστινοί του φορούσαν καπέλο μαύρου χρώματος αφού υπάρχουν μόνο δύο. Στην περίπτωση αυτή θα φορούσε καπέλο κόκκινου χρώματος. Άρα οι άλλοι πιθανοί συνδυασμοί για τους δυο μπροστινούς του είναι πλέον κόκκινο-μαύρο ή κόκκινο-κόκκινο.

Ο 2ος θα ήταν σε θέση να γνωρίζει το χρώμα του δικού του καπέλου, μόνο στην περίπτωση που ο 1ος που κάθεται μπροστά του φορούσε το μαύρο. Κι αυτό γιατί στους ανωτέρω πιθανούς συνδυασμούς πάντα περιλαμβάνεται καπέλο κόκκινου χρώματος, το οποίο και αναγκαστικά θα φορούσε. Άρα για να μην ξέρει τότε ο μπροστινός του φοράει κόκκινο.

Ο 1ος άρα διαπιστώνει ότι δε φοράει το μαύρο καπέλο, άρα σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τους ανωτέρω συνδυασμούς, το καπέλο του θα είναι κόκκινου χρώματος.